Esti turist in Craiova ? Afla cum iti poti petrece timpul liber intr-un mod placut si interesant. Craiova este un oras turistic, fiind Capitala Olteniei – regiunea de Sud-Vest a Romaniei.
Sunt 33 de obiective turistice in Craiova prezentate pe Harta Municipiului Craiova ( City Map ), exemplar gratuit pe care il putem gasi in Aeroportul International din Craiova. Cateva dintre aceste atractii turistice din Craiova le vom prezenta mai jos si descrise punctual.
Cateva chestiuni interesante si despre cum merg lucrurile prin Craiova:
Despre taxi poate ati auzit inca de anii trecuti ca tarifele la taxi sunt printre cele mai mici din tara. Puteti sa aflati care sunt firmele cele mai cunoscute si preturile pe kilometru la cele mai importante firme de taxi Craiova. Poate veti avea nevoie sa traversati rapid orasul Craiova, iar autobuzele si tramvaiele nu sunt cea mai confortabila solutie de calatorie (transportul in comun nu este indicat pentru cei care nu cunosc orasul, pentru turisti).
Unde mancam (meniul zilei) ? Un site cu poze si recenzii excelent pentru voi, va prezinta cam toate variantele de restaurante pe care le aveti la dispozitie in orasul Craiova si unde se poate manca atat ziua la pranz dar si noaptea tarziu. Foarte multe oferte de meniul zilei la preturi deosebit de mici, la fel si restaurante de tip impinge tava, restaurante a la carte. Deci despre meniul zilei Craiova aveti toate detaliile in linkul mentionat. Aflati tot: cat de buna este painea intr-un local, care restaurante ofera si desert la meniul zilei, care sunt preturile si cat de gustos a fost, dar si care e cantitatea din fiecare fel de mancare si daca a fost de-ajuns pentru o masa.
Este una dintre cele mai elegante cladiri ale orasului. Fost sediu al Bancii Comertului, constructia a fost realizata dupa planurile arhitectului Ion Mincu la inceputul secolului XX, la initiativa bancherului Constantin Neamtu.
Interiorul cladirii pastreaza stucaturile, vitraliile, mozaicurile venetiene si grilajele din fier forjat originale. Sediu de banca in 1948, a gazduit mai tarziu Filiala Academiei de Stiinte Istorice, Arheologice si Etnografice, iar din 1989 este sediul Primariei si al Consiliului Local al Municipiului Craiova.
Cladirea a fost proiectata de un promotor al stilului neo-romanesc in arhitectura. d-ul Petre Antonescu si a fost construita in anul 1913 de Giovanni Battista Peressutti, ca sediu de Palat Administrativ. Cladirea se remarca printr-un plan simetric si un turn central masiv, iar interiorul este marcat de o scara de onoare, coloane, capiteluri si o serie de elemente specifice arhitecturii vechi romanesti.
De-a lungul timpului, Palatul Administrativ a gazduit Muzeul de Antichitati si Etnografie Dolj, Muzeul Regional al Olteniei, Directia de Cai Ferate Germane, iar din 1989 gazduieste sediile Prefecturii si Consiliului Judetean Dolj.
A fost in intregime reabilitat in 2015, printr-o investitie care a contribuit la redarea stralucirii unei zone istorice, prin amenajarea a peste 23.000 mp de spatii publice urbane si aproximativ 1250 mp de spatii verzi.
Trecatorul care intra in Centrul Istoric al Craiovei, retraieste atmosfera anilor 1900 datorita strazilor pavate cu granit, mobilierului stradal cu design de epoca, felinarelor, scuarurilor si piatetelor, fantanilor, statuilor cu alura antebelica, dar si datorita evenimentelor care au loc aici in perioada estivala.
A adapostit initial Palatul de Justitie, iar din 1947, printr-o lege promulgata de Regele Mihai I, a fost infiintata cea de-a cincea din Romania, in ordine istorica. Universitatea din Craiova si-a castigat, pana in prezent, un loc de cinste in sistemul invatamantului universitar national si international.
Este una dintre cele mai vechi institutii de invatamant superior agronomic din Romania , a carei existenta a fost atestata in aprilie 1947.
Una dintre cele mai importante institutii academice de profil din tara. Scoleste studenti din tara si strainatate din 1970, cand a fost infiintata Facultatea de Medicina si functioneaza ca universitate din 1998. Institutia are in structura sa patru facultati cu mai multe specializari, ofera studii de licenta, masterat si doctorat si este un recunoscut centru de cercetare in diverse specializari medicale.
A fost construita la inceputul secolului al XIX-lea ca locuinta pentru familia lui Nicolae Romanescu, primar al Craiovei – de personalitatea caruia se leaga modernizarea si dezvoltarea orasului. Pictura interioara se datoreaza lui Francisc Tribalschi – un pictor monumentalist de origine poloneza, educat la Academia de Arte Frumoase din Viena. Din noiembrie 1985, cladirea a intrat in posesia Universitatii din Craiova.
Gazduieste peste 1200 de piese de arta romaneasca si straina, inclusiv lucrari semnate de marele Constantin Brancusi. Constructia palatului a durat 7 ani si a fost finalizata in anul 1907. Proiectul apartine arhitectului francez Paul Gottereau, iar finantarea constructiei a fost facuta de catre Constantin Mihail – unul dintre cei mai bogati romani ai acelor vremuri.
La constructia palatului s-a folosit stucatura aurita, oglinzi venetiene, candelabre cu ornamente de cristal de Murano si tapiserii cu matase de Lyon. Palatul a fost acoperit cu ardezie si dotat inca de la inceput cu instalatie electrica si incalzire centrala. Pretuit pentru valoarea sa artistica, el a figurat inca din anul 1947 ca unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura civila de la inceputul secolului al XX-lea.
A fost fondat in anul 1850 iar actuala cladire, construita dupa planurile arhitectului Alexandru Iotzu, a fost inaugurata in anul 1973. In anul 1999, Teatrul National Craiova devine membru al Conventiei Teatrale Europene.
Aici sunt montate spectacole aplaudate de marile scene ale lumii si tot aici vin artisti de pe tot mapamondul, in cadrul Festivalului International Shakespeare.
A fost infiintat in anul 1949 si a functionat timp de 6 ani in colaborare cu Teatrul National din Craiova. Dupa numeroase turnee in tara si strainatate, actorii papusari craioveni au reusit sa contureze lumea povestilor, a baladelor si legendelor, iar de cativa ani organizeaza cel mai mare festival de arta animatiei stradale din Romania – Puppets Occupy Street.
Singura institutie autonoma din regiunea Olteniei, institutia promoveaza constant traditia interpretarii creatiilor muzicale de autentica valoare, in conformitate cu exigentele actuale ale artei muzicale interpretative. Filarmonica Oltenia din Craiova a fost fondata in anul 1904 de Regele Mihai I.
Peste 80 de instrumentisti profesionisti formeaza Orchestra Simfonica; repertoriul cuprinde capodopere ale muzicii simfonice si vocal simfonice, bijuterii muzicale, jazz simfonic, rock simfonic, concerte in spatii nonconventionale, acoperind o perioada istorica ampla, din baroc pana in zilele noastre.
Fondarea teatrului craiovean in 1850, materializata de Costache Caragiale si Costache Mihaileanu, sprijiniti de intelectuali olteni melomani, precum Gheorghe Chitu si Pera Opran, a stimulat difuzarea catre public a genurilor muzicale ale vodevilului, operei si operetei.
Din anul 2013 aceasta institutie poarta numele de Opera Romana Craiova si reprezinta un reper pe harta artistica a tarii, prin spectacole inedite pe care le propune publicului meloman.
Pe locul actualei cladiri a muzeului, in secolele XVII – XIX, exista un izvor intr-un codru stravechi, de unde se distribuia, contra-cost, apa in zona istorica a Craiovei.
La inceputul secolului XX, ca urmare a donarii terenului catre Primaria Craiova, aceasta, impreuna cu Ministerul Invatamantului, construiesc aici o scoala primara de baieti si fete, cladire care a devenit functionala in toamna anului 1906, cu prilejul jubileului a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. In anul 1948 cladirea a fost acordata Muzeului Olteniei, aici functionand o perioada Arhivele Statului si toate muzeele din Craiova.
Cladirea dateaza din anul 1699 din timpul domniei lui Constantin Brancoveanu si a fost construita pe locul fostelor case al boierilor Craiovesti.
Din anul 1967 cladirea adaposteste Muzeul Etnografic al Olteniei, unde este gazduit un tezaur folcloric important, reprezentand intreaga regiune a Olteniei.
Sectia a fost inaugurata in anul 1923. In prezent, patrimoniul conserva peste 113.000 de piese, in colectii de mineralogie, paleontologie, botanica, malacologie, entomologie, herpetologie, ornitologie, mamalogie, trofee, ecosisteme din Oltenia.
Este cel mai mare parc al orasului. La initiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei la acel moment, s-a inceput in 1901 constructia parcului si a durat 2 ani. Suprafata totala a parcului este de 96 de hectare si cuprinde plantatii ornamentale de arbori si arbusti, o intindere de apa de 4 hectare, un hipodrom de 20 de hectare, drumuri, alei si poteci care insumeaza peste 35 de km lungime.
Este considerat al treilea cel mai mare parc natural din Europa. Parcul este dotat cu un amfiteatru pentru spectacole – Teatrul de Vara, cu una dintre cele mai vechi gradini zoologice din tara, si mai include Casa Bibescu, Castelul Fermecat, dar si cateva restaurante. Aleile, podurile si podetele din parc au fost recent reabilitate, fiind amplasati peste 700 de stalpi ornamentali de iluminat public, dar si 99 camere video de supraveghere in intregul parc.
Parcul este situat in centrul orasului si a fost realizat in perioada interbelica. El a facut parte dintr-un proiect prin care s-a construit si Casa Alba – cel mai vechi bloc de locuinte din oras. Parcul este proiectat ca o gradina englezeasca cu arbusti de talie mica si spatii solare, ronduri de flori si o fantana arteziana.
Este amenajat pe o suprafata de 60 de hectare si ofera numeroase activitati de recreere, sportive si de agrement: tenis, minifotbal, baschet, tenis de masa, sah, pista de role si skate, teatru de vara in aer liber cu o capacitate de 200 de locuri, teren de minigolf omologat international, locuri de joaca pentru copii, 12 km de alei asfaltate pentru amatorii de jogging.
Complex de agrement acvatic in Parcul Tineretului – Complexul cuprinde bazine acoperite si jocuri de apa, bazin inot adulti, bazine pentru tobogane, lazy river, piscina cu valuri, piscina tematica pentru copii, zone de plaja, bar acvatic, terenuri pentru sporturi de plaja, sauna si jacuzzi.
Inaugurat in 2017, a fost construit pentru a putea gazdui competitii de fotbal de nivel international, dar si pentru alte tipuri de sporturi: rugby, oina, hochei pe iarba, minihochei sau fotbal american. Aici se pot organiza si concerte, targuri, expozitii, evenimente culturale sau sociale.
Stadionul este conceput pe cinci etaje, cu un total de 30.960 de locuri, cu o suprafata desfasurata de 56.000 mp, o suprafata acoperita de 30.000 mp, fiind al doilea ca marime din tara. Complexul sportiv este proiectat cu spatii comerciale, un hotel si un restaurant cu vedere la terenul de fotbal, iar fatada este ca o cortina a unui teatru. In vecinatate este construit si un stadion de atletism de 5000 de locuri.
Fundatia Aman, inaugurata in 1908 si compusa din trei sectiuni: biblioteca, pinacoteca si muzeu, s-a bucurat de un prestigiu deosebit, atestat si de semnaturile in cartea de onoare a unor perosnalitati marcante care au vizitat acest centru cultural din Craiova: Regele Ferdinand, Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Printul G. Stirbei, generalul Al. Averescu, Nicolae Iorga si altii.
Construita initial in anul 1952 pe o suprafata de 17 hectare, din initiativa si sub indrumarea prof. univ. Al. Buia, gradina foloseste drept baza materiala pentru instruirea studentilor de la facultatile de profil, baza de cercetare stiintifica pentru cadre didactice si punct unde vizitatorii au posibilitatea da a cunoaste marea variabilitate a lumii vegetale. Dupa reabilitare locatia a devenit o adevarata bijuterie peisagistica a orasului.
Este Paraclis al Mitropoliei din Craiova. Biserica din lemn este ctitorita de monahul Daniil de la Manastirea Tismana, in anul 1784, ca biserica a satului sau natal, Talpasesti, judetul Gorj. Bisericuta va avea o istorie tulburata cu pradari si refaceri. Abia in anul 1975 ea va fi stramutata in Craiova.
A fost ridicata in anul 1483, biserica acesteia fiind construita in perioada anilor 1506 – 1512. Actuala biserica dateaza din anul 1572, din vremea domnitorului Alexandru al II-lea Mircea. La constructia ei s-a folosit caramida si piatra din Castrul Roman de la Pelendava. Biserica este zidita in forma de cruce, iar fatadele exterioare ale bisericii sunt tencuite cu caramida aparenta si firide.
Este cea mai veche biserica a orasului, datand din secolul VIII. Langa biserica se aflau casele banilor cetatii iar asezarea ei nu a fost deloc intamplatoare: era biserica marilor familii boieresti si facea parte din sistemul de aparare al orasului.
Datorita unui cutremur care a afectat-o grav in 1838, biserica aproape ca a fost data uitarii timp de 40 de ani. In 1889 biserica este daramata complet si refacuta in 1933 din temelie de Regele Carol I si al Reginei Elisabeta. Aici a functionat cea mai veche scoala de preoti si dascali din Oltenia ea devenind in 1939 Catedrala Mitropolitana.
Cunoscuta sub denumirea de Catedrala Maicii Domnului, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Craiova. Biserica a fost construita in stil brancovenesc intre anii 1750 – 1756.
Biserica a fost numita astfel dupa icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului care – spune legenda – ar fi fost gasita intr-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul.
A fost ridicata in anul 1768 de jupaneasa Dumitrana Stirbei si restaurata dupa cutremurul din 1838, de catre Ecaterina Bibescu si fiul ei, marele logofat, Barbu Stirbei. Biserica a fost recladita in anul 1890 pe vechile temelii. Biserica are catapeteasma de stejar sculptata si aurita. In anul 1809 a fost ridicata alaturi statuia domnitorului B.D. Stirbei.
A fost construita in anul 1790 pe locul unei biserici de lemn care data din anul 1680. Biserica este construita in stilul arhitectural gotic bizantin, fiind o imitatie a Bisericii Domnita Balasa din Bucuresti , iar pictura interioara este realizata in ulei. In anul 2014 este inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Dolj.
Dateaza din anul 1720, iar la momentul constructiei ei, aceasta era zona cea mai aglomerata a orasului.
Dateaza din anul 1699. Dupa ce a fost incendiata si demolata, dupa inlocuirea administratiei austriece a Olteniei, parohia catolica s-a reorganizat si a ridicat actuala biserica in anul 1842.
Data constructiei casei nu este cunoscuta. Forma actuala este datata din anul 1802. In acest imobil au avut loc solemnitatile aprobarii de catre craioveni a Unirii din anul 1859 si cu aceasta ocazie, Alexandru Ioan Cuza a locuit aici pe timpul sederii lui la Craiova, iar Carol I a fost gazduit in acest imobil in timpul razboiului din 1877.
In anul 1916, in aceasta casa a functionat un spital unde erau ingrijiti ranitii din razboi, iar in perioada interbelica aici a functionat primaria. In prezent in Casa Glogoveanu functioneaza Tribunalul Judetean Dolj.
Este singura casa de aceasta factura din Craiova, situandu-se in centrul orasului, in aceeasi curte cu Sediul Bibliotecii Judetene. Elena Farago, reprezentanta stralucita a literaturii romane si a vietii culturale craiovene, a trait intre anii 1878 – 1954.
Aici sunt pastrate scrisori, documente, fotografii, carti, mobilier si alte obiecte care au apartinut poetei si familiei sale.
Situat la o distanta de 7 km de centrul orasului Craiova, pe soseaua Craiova – Bucuresti, aeroportul deserveste o populatie de 2.3 milioane de locuitori din intreaga zona a Olteniei. Rute: Craiova-Milano, Roma, Bologna, Londra, Barcelona, Madrid, Paris, Koln, Tel Aviv, Valencia, iar vara exista o cursa charter catre Antalya.